Νέοι τίτλοι στον Χώρο Βιβλίου [Δεκέμβριος 2018]

Για το μήνα Δεκέμβριο,

Ο Χώρος Βιβλίου “φρεκαρίστηκε” με  νέες αφίξεις.
Οι νέες αφίξεις αναφέρονται σε καινούργιες εκδόσεις αλλά και σε τίτλους που δεν διαθέταμε έως τώρα.
Ανάμεσα τους, ατζέντες και ημερολόγια του 2019 αλλά και τα πρώτα μας παραμύθια για όλες τις ηλικίες.

-Η λίστα θα ανανεώνεται τμηματικά-

 

  • Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών

1. Ατζέντα ταμείου 2019, με αφιέρωμα στο αντιφασιστικό κίνημα και την ιστορία του.

Στην παρούσα ατζέντα γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης και ανάδειξης του αντιφασιστικού κινήματος, καθ’ όλη τη διάρκειά του. Ιχνηλατούμε τον αντιφασισμό από τα τέλη του 19ου αιώνα ως αντίδραση στην εμφάνιση φασιστικών, ναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, την εξέλιξή τους με την άνοδο και πτώση του ναζισμού και καταλήγουμε στη σημερινή εποχή όπου αναμοχλεύεται η φασιστική ιδεολογία και αναδύονται νέες φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, αντιδραστικά ακροδεξιά-δεξιά κόμματα μπαίνουν πλέον στο πολιτικό προσκήνιο, πιέζοντας σε λύσεις «κάθαρσης» τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εξωτερικό εχθρό. Στην αντίπερα όχθη, ένα ευρύ αντιφασιστικό τόξο, δίνει καθημερινά μάχες για να μην ξαναζήσουμε την αποκτήνωση της ανθρωπότητας ή να γίνουμε απλοί θεατές στην εκκόλαψη του φιδιού. Αυτή είναι η ιστορία των επαναστατών/τριών, των εξεγερμένων, των μαχητών/τριών ενάντια στον απολυταρχισμό, που γιγάντωσαν την αντίσταση απέναντι στο κτήνος του φασισμού και συνεχίζουν να παλεύουν για την ελευθερία και την ισότητα…

2. Ημερολόγιο τοίχου ταμείου 2019, αγγλόφωνο.

 

3. Κανονικούπολη (παιδικό που εγκαινιάζει τη νέα σειρά του ταμείου)

Στην Κανονικούπολη ο κύριος Κανονικούλης ζει κανονικότατα κανονικά με πολλούς κανόνες και κανονισμούς, μέχρι που αποφάσισε να επισκεφθεί την Διαφορετικούπολη, όπου οι μόνοι «Κανώνες» είναι του κανώ οι αγώνες..

 

4. Ένα μπαμ! Μια ιστορία ως τα πέρατα του κόσμου και πάλι πίσω (παραμύθι που επανατυπώθηκε από τον Δαίμονα του Τυπογραφείου).

Πέντε ζώα, ένα αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο και µια µικρή που ακούει στο όνοµα Μίνθη ξεκινάνε, συµπορεύονται, ανακαλύπτουν και επιβιώνουν σε κόσµους µαγικούς, πρωτόγνωρους µα και βίαιους, ύστερα από χρόνια αιχµαλωσίας µεταφέροντας τον ιό της απελευθέρωσης. Μια ιστορία για παιδιά, ένα ΜΠΑΜ για όλους… στο µυαλό, στη καρδιά, στα λουκέτα.

 

 

 

5. Ιχνηλατώντας τον Δεκέμβρη του 2008 (επανέκδοση μπροσούρας που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες μετά την εξέγερση)

Η μπροσούρα αυτή εκδόθηκε τον Μάη του 2009, όταν σύντροφοι,μεταξύ αυτών και ο Λ.Φούντας, στον οποίο και αφιερώνεται η έκδοση, επιχείρησαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες, τις μνήμες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Δεκέμβρη του 2008. Περιλαμβάνει ένα χρονικό της εξέγερσης του Δεκέμβρη, την κατάληψη στην ΓΣΕΕ, τις δράσεις αλληλεγγύης εντός και εκτός των συνόρων, τη στάση του κράτους, την καταστολή,τη θέση των μίντια κ της καθεστωτικής αριστεράς καθώς και τις επιστολές των φυλακισμένων συντρόφων σχετικά με τον Δεκέμβρη. Η επιλογή της επανέκδοσης της μπροσούρας επιχειρεί να ανακαλέσει στη συλλογική μνήμη τα γεγονότα εκείνα που διαμόρφωσαν την εξέγερση του Δεκέμβρη, που διατάραξαν συθέμελα την κοινωνική ειρήνη, να καταδείξει την αποδοχή που οι πρακτικές και τα προτάγματα του α/α κινήματος είχαν από μεγάλα κοινωνικά κομμάτια.

συνοπτικά οι νέοι τίτλοι του Ταμείου www.athens.indymedia.org/post/1594196

 

 

  • Στάσει Εκπίπτοντες

1. Της Κολάσεως, Norman Spinrad, το δεύτερο βιβλίο στην σειρά “Έρις” επιστημονικής φαντασίας των Στάσει, #

Ο Νόρμαν Σπίνραντ, με τη σαρκαστική του πένα και τα αιρετικά του μυθιστορήματα που έκαναν το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητάει την απαγόρευση έργων του, και το αμερικάνικο εκδοτικό κατεστημένο να μην του εκδίδει τα μυθιστορήματά του εδώ και χρόνια, μας χαρίζει ένα καταπληκτικό διδακτικό διήγημα όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο ανακατεύονται οι Γραφές και η σύγχρονη συνδικαλιστική και οικονομική ιστορία των ΗΠΑ.
 
Προφήτης κοινωνικών εξελίξεων, ουτοπικός και δυστοπικός ταυτόχρονα, πολυπράγμων και κυρίως εριστικός, ο Σπίνραντ παραμένει μια από τις σημαντικότερες πένες που μας έχει παραδώσει η ανθρώπινη φαντασία σήμερα.
 
Το βιβλίο περιέχει ένα δοκίμιό του όπου παραθέτει την οπτική του για την ιστορία των ΗΠΑ και τον σύγχρονο καπιταλισμό καθώς και μια συνέντευξη, χαρακτηριστική του ύφους και της ιστορίας του συγγραφέα.

stasei.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

 

2. Η δική της επιστήμη, αντίστοιχα το τρίτο βιβλίο στην σειρά “Έρις”,

Η Κάρεν Τζόι Φάουλερ μας εισάγει στο ομώνυμο διήγημά της σε μια παραγνωρισμένη γυναίκα της ιστορίας. Συνδυάζοντας την Τζέην Ώστεν, τις ηρωίδες της και την εποχή της, μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της Μαίρη Άνινγκ, για χρόνια αγνοημένης συνιδρύτριας της επιστήμης της παλαιοντολογίας. Ζώντας μες στη φτώχεια, σε ένα μικρό χωριό, δεν έμαθε ποτέ πως τα ευρήματά της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα βιβλία του Ιούλιου Βερν, ενώ το επιστημονικό της ένστικτο ταρακούνησε τον ανδροκρατούμενο κόσμο της παλαιοντολογίας που θεμελιωνόταν εκείνη την εποχή.# stasei.blogspot.com/2018/12/karen-joy-f…

 

3. Στον πλανήτη Darwin,

Στον πλανήτη Darwin το χρήμα μετριέται σε μεταλλαγμένες φράουλες που παραμένουν φρέσκιες για λίγες μέρες. Οι εργάτες και οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να τις ξοδεύουν άμεσα ή να τις αποταμιεύουν σε τραπεζικούς καταψύκτες. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Εριντού ζουν σε ένα μικροσκοπικό νησί, καταμεσής του ωκεανού Καλαχάρι. Συσκευασμένοι σε μπλοκ κατοικιών που μοιάζουν με αζτέκικες πυραμίδες, περνούν τον χρόνο τους καταναλώνοντας εξελιγμένους προσομοιωτές ονείρων και απωθημένων. Οι πολίτες λατρεύουν και υπακούν τυφλά τις μεταλλικές θεότητες, τους αγγέλους, που ζουν σε μια σπηλιά στο φεγγάρι του ουρανού τους. Οι άγγελοι σχεδιάζουν το οικονομικό δόγμα και διασκεδάζουν με το reality show που τους προσφέρουν οι θνητοί αμνοί τους.

Τις νύχτες στην Εριντού, όταν οι ευυπόληπτοι υπήκοοι κοιμούνται, η πόλη παραδίδεται στις τελετουργίες των τζάνκηδων της ουτοπίνης και στις προσταγές της ένστολης μαφίας. Ανάμεσα στον υπόκοσμο και στους φύλακές τους, τριγυρνούν άυπνοι ο Πάκο και η Λίλα αδιαφορώντας για τους ψηφιακούς ονειροπροβολείς που κείτονται στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Προτιμούν να τρώνε κυριολεκτικά τα λεφτά τους, ο ένας πάνω από το σώμα του άλλου.
Μέχρι που ένας φιλόδοξος άγγελος τους παίρνει χαμπάρι…

# stasei.blogspot.com/2018/12/darwin.html

 

 

 

  • Στο Περιθώριο

 «Είμαστε τρελοί κι ευτυχισμένοι», φωτογραφίζοντας την άγρια πλευρά της δεκαετίας του ’80.

Φωτογραφικό λεύκωμα του Γιώργου Νικολαίδη που είχε παρουσιαστεί μέσα στην χρονιά στον Ευαγγελισμό και επανατυπώθηκε πριν λίγες μέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ατζέντες και ημερολόγια 2019

Το ημερολόγιο των εργαζομένων 2019 ΕΣΕ. Το φετινό ημερολόγιο της αναρχοσυνδικαλιστικής Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης με αφιέρωμα στην ελευθεριακή εκπαίδευση. Κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικά εξώφυλλα! ese.espiv.net/2018/12/13/paroysiasi-atzentas-tis-ese-gia-to-2019-eleytheriaki-paideia

 

 

 

 

 

 Lengo 2019, χειροποίητο ημερολόγιο τσέπης που με χαρά παραλάβαμε και φέτος από την Θεσσαλονίκη!

 

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο Ζαπατίστας 2019

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Από την Τσιάπας ως τη Ροζάβα, από την Ινδία ως το Σουδάν, από τη Βραζιλία ως τη Χιλή και ως τις άκρες της γης στην Παταγονία οι εξεγερμένες γυναίκες ζωγραφίζουν με δύναμη  και φως ένα ημερολόγιο ελπίδας… ένα ημερολόγιο καθημερινού αγώνα…

«Αν και το μονοπάτι είναι μακρύ…
εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε»…
…για να μην μείνει ουτοπία το μέλλον που ονειρευόμαστε.

 

 

 

  • Εκδόσεις Επαναστατική Αυτοοργάνωση

1. Οι πρόσφατες εξελίξεις του καπιταλισμού- Υπόθεση O.R.A.I , https://athens.indymedia.org/post/1592835/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *